great

Personal Trainer Serge: wat een afgescheurde lies mij heeft geleerd

zondag 30 apr 2017 Marissa Klouwer

Ik was bij mijn tweede rep van de 180kg squat: en dat was gelijk de laatste. Ik ben flauwgevallen en vervolgens werd ik wakker met een afgescheurde lies.

En een hoop schroeven en draadjes.

De volgende lessen die ik hieruit heb gehaald wil ik met jullie delen:

1: Doe wat je leuk vindt
Dit is de tweede serieuze blessure in ruim 30 jaar trainen en beiden heb ik opgelopen op een high frequency programma. Behalve de blessures die hierbij komen kijken, word ik ook heel chagrijnig en moe van deze trainingsmethode. Het werkt niet voor mij: dat betekent niet dat het voor jou niet werkt. Durf te doen wat je goed laat voelen.

2: Kijk eerlijk naar je motivatie
Mijn motivatie  was te veel ego gerelateerd. Niets menselijks is mij vreemd. En dat is de les die ik hieruit meeneem. Vitaliteit is niet hetzelfde als heel sterk zijn. En je training moet iets opleveren, niet ten koste gaan van het dagelijkse leven. Waarom doe je het anders?

3: Let op je schoenen
Ik had standaard gymen aan. Slecht idee. Belt of sleeves gebruik ik niet, maar het juiste schoeisel is wel vereist. Zeker bij gewichtheffen adviseer ik lifting shoes. Maar gewichtheffen is een andere sport als Powerliften. Voor beiden heb je goed schoeisel nodig. De squat is een Powerlift oefening.


4: Weet wat je doet en wat de gevolgen zijn
Ik heb 'geëxperimenteerd’ met toverbonen. Doping werkt: je huurt tijdelijk een spierenpak dat een stuk sterker is dan jij. Er zijn wel risico’s aan verbonden en 1 van de nadelen kan zijn dat je spieren sterker worden dan je pezen. En dat kan fout gaan. Als je iets verkoopt (ik verkoop PT) moet je altijd eerlijk zijn over je dopingverleden vind ik. Het was niet alleen jarenlang hard trainen waarom ik formaatje pomp-aap was en daar ben ik altijd open over.

Kortom: doe er je voordeel mee. Denk twee keer na voordat je iets doet wat veel risico's met zich mee brengt. En doe je het toch, haal er dan je voordeel uit en kijk wat je kunt leren.

Tags: